facebook
Ordrer afgivet før kl. 12.00 afsendes straks | Gratis forsendelse over 80 EUR | Gratis ombytning og returnering inden for 90 dage

Kosten ved gigt er nøglen til bedre sundhed og velvære

Sådan spiser du med gigt - en praktisk guide til en diæt, der lindrer led og krop

Gigt er en metabolisk sygdom, der påvirker en stadig større del af den voksne befolkning, ikke kun i Tjekkiet. Det er ofte forbundet med smertefulde hævelser i leddene, begrænset mobilitet og behov for langvarig behandling. Der tales dog mindre om, at kosten spiller en afgørende rolle i dens forløb - og netop kostændring kan være nøglen til en betydelig forbedring af sundhedstilstanden. Mens nogle fødevarer kan udløse eller forværre gigtanfald, giver andre lindring til kroppen og hjælper med at stabilisere niveauet af urinsyre i blodet.

Det er derfor ikke overraskende, at emnet kost ved gigt ofte bliver spurgt om på lægekontorer og i online søgemaskiner. Men hvordan ser en sådan diæt egentlig ud? Hvad skal en passende kost ved gigt indeholde, hvilke fødevarer hører til på listen over "tilladte", og hvilke er det bedre at udelade helt? Og hvad hvis du ud over gigt også kæmper med diabetes - findes der overhovedet en kompromisløsning?

Hvad er gigt og hvorfor det gør ondt

Gigt er forårsaget af overdreven urinsyre i blodet, som aflejres som krystaller i leddene. Dette fører til smertefulde betændelser, ofte i storetåen, anklen eller håndleddet. Urinsyre dannes ved nedbrydning af puriner - stoffer, der naturligt forekommer i kroppen, men også i kosten.

En sund organisme kan håndtere puriner uden problemer. Problemet opstår, når deres indtag er langvarigt højt, eller når kroppen ikke kan udskille urinsyre effektivt. Resultatet er en tilstand kaldet hyperurikæmi, som i mange tilfælde fører til gigt. Og fordi cirka 70 % af urinsyren i kroppen dannes ved nedbrydning af puriner fra fødevarer, spiller kosten ved gigt en virkelig afgørende rolle.

Grundlæggende kostprincipper ved gigt

Når du sammensætter en kostplan, er det vigtigt at fokusere på at begrænse fødevarer med et højt indhold af puriner. Blandt disse er især rødt kød, indmad, visse typer fisk (f.eks. sardiner, sild), skaldyr, alkohol (især øl) og kraftige kød bouilloner. En passende diæt ved gigt omfatter derfor ofte hovedsageligt plantebaseret kost, lette proteiner og rigeligt med væske.

Fødevarer, der er gode at inkludere i kosten, omfatter primært grøntsager (men undgå store mængder spinat, asparges og ærter), frugt, fuldkornsprodukter eller fedtfattige mejeriprodukter. Der er ingen problemer med æg, og magert kyllinge- eller kalkunkød kan nydes i mindre portioner. Bælgfrugter og en mindre mængde nødder eller frø er også gode valg — men alt med måde.

Det er også meget vigtigt at have en god væskebalance, da det fremmer udskillelsen af urinsyre gennem urinen. Vand, usødet te eller vand med citron er velegnet. Derimod bør søde sodavand og alkohol helt udelukkes – især øl, som både indeholder høje mængder puriner og alkohol.

Diæt ved gigt og diabetes

Situationen kompliceres, når patienten ud over gigt også kæmper med diabetes. Disse to livsstilssygdomme forekommer desværre ofte samtidig - de deler lignende risikofaktorer, såsom overvægt, stillesiddende livsstil og dårlig kost.

I dette tilfælde er det nødvendigt at finde en balance mellem at begrænse puriner og samtidig kontrollere indtaget af kulhydrater, især de simple. En diæt for en person med gigt og diabetes skal derfor være endnu mere gennemtænkt. Der bør gives fortrinsret til lavglykæmiske fødevarer, såsom grøntsager, bælgfrugter (i moderate mængder), fuldkornsprodukter og proteiner med lavt purinindhold – som hytteost, yoghurt, æg og tofu.

I praksis betyder det for eksempel at erstatte almindeligt hvidt brød med rugbrød, begrænse kartofler og pasta, men også holde øje med mængden af frugt. Alligevel kan sådan en kostplan sammensættes på en velsmagende og varieret måde.

Eksempel på kostplan ved gigt

For at gøre artiklen så praktisk som muligt bringer vi en eksempelmenu, der kan tjene som inspiration til sammensætning af en diæt ved gigt. Dette er for en dag, hvor de vigtigste principper nævnt ovenfor er overholdt:

Morgenmad: Havregrød med plantebaseret mælk, æble og kanel, en håndfuld valnødder, usødet mynte-te
Mellemmåltid: Fedtfattig yoghurt med hørfrø
Frokost: Bagt pangasiusfilet, kartoffelmos med olivenolie, dampede gulerødder
Mellemmåltid: Fuldkornsbrød med avocado og spirer
Aftensmad: Grøntsagsrisotto med broccoli og græskar, salat med græskarkerner
Drikke i løbet af dagen: vand med citron, urte-te, usødet frugt-te

En sådan kostplan ved gigt ikke kun tager højde for et lavt purinindhold, men er også afbalanceret og bæredygtig på lang sigt. Og hvad gør man, når idéerne slipper op?

Enkle opskrifter egnet til gigt

Kost ved gigt behøver ikke at være kedelig. Selv med grundlæggende ingredienser kan man skabe velsmagende og enkle retter. Vi tilbyder to hurtige opskrifter, der er velegnede til en diæt ved gigt:

Cremet suppe med røde linser og gulerødder

Ingredienser:

  • 1 kop røde linser
  • 2 gulerødder
  • 1 løg
  • 1 spiseskefuld olivenolie
  • salt, peber, gurkemeje

Fremgangsmåde: Svits løget i olie, tilsæt gulerødder skåret i skiver og steg kort. Tilsæt linser, dæk med vand og kog i 15 minutter. Smag til med salt, peber og gurkemeje, og blend til en glat suppe.

Salat med bagt græskar og kikærter

Ingredienser:

  • 1/2 lille Hokkaido græskar
  • 1 kop kogte kikærter
  • rucola
  • solsikkekerner
  • olivenolie, citronsaft

Fremgangsmåde: Skær græskaret i tern og bag det til det er gyldent. Bland med kikærter, tilsæt rucola og kerner, og dryp med olivenolie og citron. Let, nærende og stadig velsmagende.

Tabel som hjælper

For dem, der ønsker et overblik over, hvilke fødevarer der er egnede, og hvilke man bør undgå, er kost ved gigt - oversigtstabel en god hjælp. Den kan findes i mange online kilder, for eksempel på sundhedsinstitutter eller faglige websteder, der er fokuseret på metaboliske sygdomme. Det er nyttigt at printe en sådan tabel ud og have den synlig i køkkenet - især i starten, hvor det kan være svært at navigere de nye regler med det samme.

Myter og virkelighed

En af de almindelige myter er for eksempel overbevisningen om, at tomater er skadelige ved gigt. Videnskabelige studier har dog endnu ikke bevist, at de har en betydelig indflydelse på urinsyreniveauet. Faktisk indeholder de værdifulde antioxidanter og kan være en del af en varieret kost.

Ligeledes bliver indflydelsen af sødede drikkevarer ofte overset - ikke kun indeholder de sukker, men nogle (f.eks. coladrikke) også fruktose, som kan øge urinsyreniveauet. Valget af rent vand eller usødet urtete er derfor meget sikrere.

Som den kendte ernæringsspecialist Michael Greger siger: "Det handler ikke kun om, hvad vi udelukker fra kosten, men også om, hvad vi tilføjer til den." Og netop ved gigt gælder dette dobbelt - fokus på friskhed, plantebaserede ingredienser og enkel tilberedning kan ikke kun lindre symptomer, men også bidrage til det generelle velvære.

I en verden fuld af muligheder er kosten ved gigt ikke kun et behandlingsværktøj, men også en mulighed for at lære at spise anderledes - mere bevidst, sundere og med hensyn til ens egen krop. Og selvom det i begyndelsen kan virke som en begrænsning, er det i virkeligheden en vej til større frihed - uden smerter, uden unødvendige lægemidler, med livsglæde.

Del dette
Kategori Søg efter