facebook
Ordrer afgivet før kl. 12.00 afsendes straks | Gratis forsendelse over 80 EUR

Cosmos

Cosmos

COSMOS er en harmoniseret standard for økologisk og naturlig kosmetik, der reguleres af en uafhængig, international og almennyttig gruppe - COSMOS AISBL, med base i Bruxelles. COSMOS-standarden fastsætter de regler, som kosmetikvirksomheder skal følge for at garantere forbrugerne, at de produkter, de sælger, virkelig er økologiske eller naturlige, og at de er produceret med den lavest mulige miljøpåvirkning og opretholdelse af høj kvalitet.

I 2002 besluttede fem førende europæiske standardiseringsorganisationer for økologisk og naturlig kosmetik (BDIH fra Tyskland, Cosmebio fra Frankrig, Ecocert Greenlife SAS fra Frankrig, ICAE fra Italien og Soil Association fra Storbritannien) at skabe en fælles standard for denne type kosmetik. Efter en række udfordrende og tekniske samtaler, hvor en række forskellige tilgange til emnet blev diskuteret, blev standarden offentliggjort i 2010. Dette initiativ omfattede også al dokumentation og procedurer for kontrol og processtyring, herunder godkendelse og bemyndigelse af certificeringsorganer og ressourcer til at revidere og fortolke standarderne efter behov. Disse organisationer besluttede til sidst at danne en non-profit international forening til at vedtage, administrere og videreudvikle standarden, som de kaldte COSMOS.

Retningslinjerne for COSMOS-processen giver mulighed for to certificeringsniveauer - COSMOS ORGANIC og COSMOS NATURAL. Den første kategori er strengere og mere krævende. Ud over at kræve naturlighed og begrænse brugen af skadelige stoffer, kræver den også, at der bruges mange ingredienser fra økologiske gårde. Der lægges særlig vægt på en energieffektiv og miljøvenlig produktionsproces, der giver mulighed for genbrug af emballagematerialer.

For at et produkt kan blive certificeret som COSMOS ORGANIC, skal mindst 20% af indholdet komme fra økologiske ingredienser (eksklusive produkter, der skylles), og ingredienserne af landbrugsoprindelse skal være 95% økologiske. Hvis et kosmetisk produkt er fremstillet af naturlige ingredienser, men ikke indeholder ingredienser, der opfylder kriteriet om 95 % økologi, er produktet certificeret som naturligt med COSMOS NATURAL-mærket.

Hvis et produkt, der er certificeret af en af de europæiske certificeringsvirksomheder, også opfylder COSMOS-standarderne, tilføjes det tilsvarende certificeringsniveau i form af et navn under logoet for den pågældende certificering.

I 2022 blev mere end 32.000 produkter tildelt COSMOS ORGANIC- eller COSMOS NATURAL-mærket, mere end 13.000 kosmetiske ingredienser blev COSMOS CERTIFIED, og mere end 8.000 ingredienser blev godkendt i henhold til COSMOS-standarden.

Mere detaljerede oplysninger kan findes på hjemmesiden http://www.cosmos-standard.org/.

Kategori
Top