facebook
Ordrer afgivet før kl. 12.00 afsendes straks | Gratis forsendelse over 80 EUR | Gratis ombytning og returnering inden for 90 dage

Hvordan genkender man en allergisk reaktion på et bistik, og hvad skal man gøre ved en reaktion

Hvad du bør vide, inden du oplever en allergisk reaktion på et bistik

Sommermånederne indbyder til udendørs ophold, grillfester, picnics og ture i naturen. Men med disse glæder følger også visse risici, og en af dem er kontakt med insekter. Mens de fleste mennesker kun opfatter et bistik som en irriterende, kortvarig smerte, kan det for nogle være en situation, der kræver øjeblikkelig lægehjælp. En allergisk reaktion på et bistik er et alvorligt helbredsproblem, der ikke må undervurderes.

Allergi overfor biegift er kroppens overdrevne immunrespons på proteinerne i giften. For de fleste mennesker betyder et stik kun rødmen, smerte og hævelse ved stikket, men hos allergikere kan det udvikle sig til en livstruende anafylaksi. Ifølge Dansk Selskab for Allergologi og Klinisk Immunologi (DSAKI) har omkring 3% af befolkningen overfølsomhed overfor stikkende insekters gift – de mest udsatte er dem, der stikkes gentagne gange, som fx biavlere eller folk, der ofte arbejder udendørs.

Hvordan ser en allergisk reaktion på et bistik ud?

Det er ikke usædvanligt, at der opstår rødmen, kløe og hævelse ved stikket efter et bistik. Denne tilstand er helt normal og forsvinder som regel i løbet af få timer til dage. Men hvis der opstår yderligere symptomer, bør man være opmærksom. Symptomerne på en allergi overfor bistik varierer i sværhedsgrad og kan opstå inden for få minutter til timer efter stikket.

De mere almindelige og moderate reaktioner efter et stik kan inkludere større hævelse – op til 10 centimeter, kløe, udslæt, nogle gange endda hovedpine, træthed eller kvalme.

Når der opstår en alvorlig allergisk reaktion, kan det være virkelig ubehageligt – fx hvis tungen, læberne eller halsen begynder at hæve, du pludselig har svært ved at trække vejret, piber, hjertet banker voldsomt, og blodtrykket falder. I værste fald kan det ende med bevidsthedstab.

Denne form for allergi, kendt som anafylaksi, er en livstruende tilstand, der kræver øjeblikkelig lægehjælp. Hvis nogen i nærheden efter et bistik pludselig mister bevidstheden, kæmper for at trække vejret eller har udslæt og hævelser over hele kroppen, skal der straks tilkaldes en ambulance.

Når kroppen overreagerer

En af grundene til, at allergi overfor bistik er så farlig, er dens uforudsigelighed. En person kan blive stukket flere gange i livet uden større problemer, og først ved næste kontakt opstår der en kraftig reaktion. Allergien kan udvikle sig senere – det er bestemt ikke noget, man nødvendigvis er født med.

Et interessant eksempel er fru Jana fra Brno, der blev stukket af en bi flere gange som barn uden problemer. Men da hun var 43 år, blev hun ved en tilfældighed stukket i halsen af en bi under indsamling af urter, og inden for få minutter begyndte hun at føle trykken for brystet, svaghed og tab af bevidsthed. Takket være hurtig hjælp fra naboer og efterfølgende behandling kom hun sig, men siden da bærer hun en såkaldt adrenalinpen med sig – en livredende injektion, som hun kan administrere selv i tilfælde af en reaktion.

Diagnostik og behandling af allergi overfor biegift

Behandlingen af allergi overfor bistik starter med korrekt diagnostik. Hvis der opstod usædvanlige eller kraftige symptomer efter et stik, bør personen besøge en allergolog. Denne kan udføre hudtest eller blodprøver for at påvise tilstedeværelsen af antistoffer mod biegift.

Hvis der konstateres allergi, omfatter standardproceduren:

  • Immunterapi (bie-vaccination) – en langvarig behandling, hvor patienten får gradvist stigende mængder af allergenet, så kroppen lærer ikke at overreagere. Denne metode er godt tilgængelig i Danmark og har en meget høj succesrate.
  • Adrenalinpen (epipen) – patienter med mere alvorlig allergi bør altid have en pen med sig. Ved en reaktion injiceres den i musklen, hvilket markant øger chancerne for at overleve indtil ambulancen ankommer.
  • Antihistaminer og kortikosteroider – kan ordineres til mildere tilfælde eller som supplement til hovedbehandlingen.

Forebyggelse involverer også at undgå risikable situationer – fx ikke bære stærke parfumer eller farverigt tøj om sommeren, som kunne tiltrække bier.

Hvad skal man gøre ved et bistik?

Hvis der opstår kontakt med en bi, er det første og vigtigste skridt at fjerne brodden så hurtigt som muligt. Bien efterlader nemlig ikke kun brodden, men også en giftblære i huden, som fortsætter med at pumpe gift ind i kroppen. At skrabe brodden væk med en negl eller et kreditkort er den ideelle metode – undgå pincetter, som kan klemme giftblæren og frigive mere gift.

Når noget stikker dig, er førstehjælpen ret enkel – skyl det berørte område med koldt vand, køl det ned med is pakket ind i en klud, og påfør derefter en gel eller salve mod kløe, helst med antihistamin.

Hvis der opstår tegn på en allergisk reaktion, skal medicin gives hurtigst muligt, og der skal tilkaldes en ambulance.

Nogle gange kan det være svært at skelne mellem en normal og en allergisk reaktion. Mens almindelig hævelse aftager i løbet af få timer, spreder en systemisk allergisk reaktion sig ud over stikket og kan påvirke hele kroppen. Derfor er det vigtigt at overvåge sin krop og ved tvivl hellere søge læge.

Livet med allergi

For folk med alvorlig allergi overfor bistik kan hver tur i naturen være stressende. Men takket være moderne medicin og tilgængelig forebyggelse er det muligt at leve et fuldt liv med denne diagnose. Nøglen er viden, forberedelse og bevidsthed om egne grænser.

Familier med et allergisk barn bør være forsigtige, men det er ikke nødvendigt at begrænse barnet i alle aktiviteter. Det vigtige er, at både barnet og dets omgivelser (skole, lejr, ledere) ved, hvordan man reagerer korrekt ved et stik. I nogle børnehaver og folkeskoler er det i dag almindeligt med personale, der er uddannet i førstehjælp, inklusive administration af adrenalin.

En følsom, men praktisk tilgang blev opsummeret af læge og allergolog MUDr. Eva Novotná med ordene: "Allergi overfor insektstik er alvorligt, men det er ikke verdens ende. Når man ved, hvad man skal gøre, kan man forhindre det værste."

Interessant nok tyder nogle undersøgelser på, at regelmæssig kontakt med naturen og den naturlige forekomst af biegift i form af immunterapi kan styrke immunsystemet hos udvalgte patienter og mindske kroppens reaktion. Dog altid under opsyn af en specialist.

Uanset om du er en regelmæssig besøgende i skoven eller bare tilbringer en weekend i sommerhuset, er det godt at huske, at et lille stik kan have store konsekvenser. At vide, hvornår det blot er en lille ubehagelighed, og hvornår det er en reel trussel, kan redde liv – både dit eget og andres.

Del dette
Kategori Søg efter