facebook
Ordrer afgivet før kl. 12.00 afsendes straks | Gratis forsendelse over 80 EUR | Gratis ombytning og returnering inden for 90 dage

Tips og tricks til den perfekte choux-dej derhjemme

Hemmeligheden bag vandbakkels - hvad ligger bag deres lethed, luftighed og alsidighed?

Ringe, wienerbrød, profiteroles, men også salte snacks fyldt med ostecreme. Hvad har de til fælles? En dej – vandbakkels. Det kan måske virke kompliceret ved første øjekast, men når man først forstår princippet, bliver det en uventet allieret ved festlig bagning og tilberedning af utraditionelle snacks. Vandbakkels er nemlig ikke kun en affære for konditorvinduet — det er nemt at lave derhjemme.

Hvad gør egentlig vandbakkels så specielt? Hvad er dets magi, og hvorfor frygter vi så meget, at det "ikke lykkes"?

Hvordan opstår vandbakkels, og hvorfor er det så anderledes?

I modsætning til andre deje, hvor tørre og våde ingredienser blandes koldt, laves vandbakkels ved varme. Basen består af vand (eller mælk), fedtstof, mel og æg. Vandet med fedtstof bringes først i kog, derefter røres melet i, og blandingen "koges" – koges og røres, indtil der dannes en kompakt masse, der ikke klæber til gryden. Heraf navnet, da dejen bogstaveligt talt "slipper" fra gryden.

Når dejen er kølet ned, piskes æggene gradvist i, hvilket giver dejen elasticitet, lethed og evnen til at vokse smukt under bagning. Resultatet er en silkeblød, men fast masse, der holder formen, når den sprøjtes på bagepapir, og samtidig har tilstrækkelig fugt til at skabe de karakteristiske hulrum i ovnen. Disse hulrum er perfekte til at fylde med cremer, flødeskum eller salte skum.

Den bedste vandbakkels handler ikke om held, men om teknik

Mange hjemmebagere frygter vandbakkels. De er bange for, at dejen skiller sig, ikke hæver, eller at den vil være rå indeni. Sandheden er, at den bedste vandbakkels ikke opstår tilfældigt – det kræver bare lidt tålmodighed og et par afprøvede tricks.

En af de mest almindelige problemer er utilstrækkelig "kogning". Dette trin må ikke forhastes – dejen skal blandes grundigt ved lav varme, så melet koges godt igennem, og noget af vandet fordamper. Resultatet skal være en sammenhængende masse, der efterlader en let hinde på bunden af gryden. Hvis man springer over kogningen, kan dejen blive for tynd og miste formen under bagning.

En anden afgørende fase kommer, når æggene tilsættes. Æggene skal røres i gradvist, helst et ad gangen, for at kunne justere konsistensen. Den færdige dej skal være glat, skinnende, og når man løfter skeen, skal den danne en "krog" – det er et tegn på den rigtige tykkelse. Hvis dejen er for flydende, vil ringene flyde ud. Hvis den derimod er for stiv, vil de ikke hæve og forblive tætte.

Korrekt bageteknik er så det sidste skridt til succes. Grundlaget er en tilstrækkelig varm ovn, ideelt set mellem 200–220 °C, så fugten hurtigt fordamper fra dejen og skaber den typiske "oppustede" form. Åbn ikke ovnen de første 20 minutter – dejen kan falde sammen og vil ikke hæve igen.

Vandbakkels til ringe - en opskrift, der vil imponere selv bedstemor

Hvis der findes en dessert, der fremkalder festlige søndage, så er det ringe af vandbakkels. Netop på dem kan du bedst prøve, hvordan dejen fungerer, og hvad den kan.

Opskrift på klassisk vandbakkels til ringe:

  • 250 ml vand
  • 100 g smør
  • 150 g hvedemel
  • 4 æg
  • en knivspids salt

Vand, smør og salt kommes i en gryde og bringes i kog. Når smørret er smeltet, tilsættes melet på én gang, og der røres intenst. Dejen virker først klumpet, men efter et stykke tid samler den sig, tykner og begynder at slippe siderne. Kog og rør i cirka 2–3 minutter, indtil der dannes en kompakt klump. Lad den derefter køle lidt af (kun et par minutter) og tilsæt æggene gradvist – altid ét ad gangen, grundigt pisket ind.

Den færdige dej overføres til en konditorpose med stjernetyl, og ringe sprøjtes på en bageplade dækket med bagepapir. Bages i en forvarmet ovn ved 210 °C i cirka 25 minutter, indtil de er gyldne. Efter bagning skal de køle helt af, før de fyldes – for eksempel med vaniljecreme, flødeskum eller budding-smørcreme.

Det er interessant, at i nogle familier bages ringe til højtider som et alternativ til kage. Fru Marie fra Plzeň husker: "Vores bedstemor lavede ringe til hver fødselsdag. Hun sagde altid, at kage er for tungt og tidskrævende, men ringe kan selv et barnebarn klare. Og hun havde ret."

Hvad kan man lave med vandbakkels?

Selvom de fleste tænker på søde sager, når de hører om vandbakkels, er mulighederne meget bredere. I gastronomien bruges det også til salte retter – for eksempel til osteboller kaldet gougères, som er populære i Frankrig til vin.

Derudover bruges dejen til de populære spanske churros, som tilberedes på samme måde, men steges i fritureolie og rulles i sukker. I Italien fremstilles lignende dej til zeppole, i Polen pączki z parzonego ciasta. Overalt spiller teknikken med kogning en hovedrolle.

Fra et praktisk synspunkt er vandbakkels også velegnet til tilberedning af sukkerfri retter – for eksempel til glutenfrie varianter eller desserter med begrænset mængde sødemidler. Og netop det gør det til en ideel base for sundere madlavning – for eksempel med fuldkornsmel eller plantebaseret fedtstof.

Hvorfor er det værd at lære at lave vandbakkels?

I nutidens verden, hvor folk genopdager glæden ved hjemmelavet bagning og søger opskrifter, der ikke kun er lækre, men også alsidige, er vandbakkels helt ideelt. Med én opskrift kan du skabe dusinvis af varianter, som du kan ændre efter humør, sæson eller diætbehov.

Desuden er det en dej, der også kan fryses – dog er det svært at opbevare den ubagt, så det er bedre at fryse de allerede bagte og tørre skaller. Efter optøning skal de blot fyldes og eventuelt kortvarigt bages igen.

Og hvad der er vigtigst – succes med vandbakkels giver en vis selvtillid i konditorverdenen. Pludselig åbner der sig en verden af hjemmelavede wienerbrød, éclairs, mini-ringe til fester eller salte kager til sammenkomster. Og det er bestemt det lille øvearbejde værd.

Som med alle traditionelle opskrifter gælder det også her, at kvalitet gør forskellen. Smør i stedet for billig margarine, friske æg og godt mel er grundlaget for succes.

Vandbakkels er som et magisk lærred – ved første øjekast beskedent, men med stort potentiale. Uanset om du bruger det til festlige ringe eller salte snacks med urtecreme, vil det helt sikkert imponere. Du skal bare prøve det én gang, og det vil hurtigt blive en fast bestanddel af dit repertoire.

Del dette
Kategori Søg efter