facebook
Ordrer afgivet før kl. 14.00 afsendes straks | Gratis forsendelse over 80 EUR

Smertefulde after på tandkødet, og hvordan man slipper af med dem

Gingival aphthae er en af de mest ubehagelige mundsygdomme, der kan ramme os alle. Disse små, smertefulde sår kan opstå overalt i mundhulen, også i tandkødet, og giver os stort ubehag. I denne artikel kan du lære alt, hvad du behøver at vide om årsager, symptomer, behandling og forebyggelse af aftydannelse.

Hvad er tandkødsafteer?

Gingival aphthae er små, smertefulde sår eller læsioner, der opstår på tandkødets slimhinde. De er runde eller ovale og har en hvid eller gul farve med en rød betændt kant. Det er en inflammatorisk sygdom, og i modsætning til forkølelsessår anses den ikke for at være smitsom. De optræder ofte som enkelte læsioner eller i klynger og kan forårsage intens smerte, især når man spiser, drikker eller taler. De heler normalt inden for en til to uger, men kan være et tilbagevendende problem for nogle mennesker.

Årsager til forkølelsessår ### Årsager til gingival aphthae

Årsagerne til tandkødsaffter er ikke altid helt klare, men eksperter har identificeret flere mulige udløsere. Disse omfatter hormonelle forandringer, stress, skader på mundslimhinden, vitamin- og mineralmangel (især vitamin B12, jern og folinsyre) eller allergiske reaktioner på visse fødevarer som nødder, citrusfrugter eller krydret mad.

Hos nogle mennesker kan genetiske faktorer også spille en rolle, der øger dispositionen for tilbagevendende aftæer. Andre mulige årsager er et svækket immunsystem, mave-tarmsygdomme (f.eks. Crohns sygdom), hormonelle forandringer, og brugen af tandpasta med natriumlaurylsulfat (SLS) er også blevet nævnt.

Symptomer på aftæer ### Symptomer på aftæer - hvordan man genkender aftæer

Afte på tandkødet viser sig som små, smertefulde sår med en hvid eller gul midte og en rød, betændt kant. De kan være runde eller ovale, og deres størrelse varierer normalt fra et par millimeter til en centimeter. Hovedsymptomet er intens smerte, som forværres, når man spiser sure, krydrede eller skarpe fødevarer, samt når man taler eller børster tænder.

Diagnosen af aphthae kræver normalt ikke særlige tests. Din tandlæge eller læge kan dog afgøre, om sårene er aftæer ud fra en visuel vurdering af sårene.

Behandling ### Behandling af aphthae

Behandlingen af tandkødsafteer fokuserer primært på at lindre smerter og fremskynde helingen. Almindeligt anbefalede metoder omfatter brug af udvalgte mundskyllemidler med antiseptiske eller smertestillende ingredienser som klorhexidin eller benzokain, der reducerer inflammation og lindrer smerte.

Lokal påføring af geler eller salver, der indeholder kortikosteroider, kan også hjælpe med at reducere inflammation og forkorte helingstiden. Håndkøbsmedicin som paracetamol eller ibuprofen kan også bruges til at lindre svære smerter.

Glem ikke hjemmebehandlinger og urter

Naturlig behandling og hjemmebehandling af aftæer omfatter blandt andet brug af urter, der har antiinflammatoriske, antibakterielle og helbredende egenskaber. Nogle af de mest effektive urter til behandling af aphthae omfatter:

  • Kamille: Den har stærke antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber. Skylninger med kamillete kan hjælpe med at reducere inflammation og fremskynde heling af aft.
  • Salvie: Den er kendt for sine antibakterielle egenskaber og evne til at reducere inflammation. At skylle munden med salvie-te eller -tinktur kan hjælpe med at behandle aftæer.
  • Gurkemeje: Den indeholder curcumin, som har stærke antiinflammatoriske egenskaber. En blanding af gurkemejepulver og vand eller kokosolie kan påføres direkte på aphthae.
  • Aloe vera: Aloe vera-gel er kendt for sine helbredende og antiinflammatoriske egenskaber. Påføring af frisk gel på aphthae giver lindring og reducerer helingstiden. . . Ud over disse urter kan der bruges mange andre naturlige midler, f.eks. olier med antibakterielle egenskaber, som kan påføres direkte på aphthae eller bruges i form af mundskyllemiddel.

Tip til øjeblikkelig lindring af aphthae

Smerterne kan lindres ved at sutte på isterninger eller spise kolde fødevarer.

Forebyggelse af aftæer - Sådan undgår du aftæer

Forebyggelse af aftæer omfatter opretholdelse af god mundhygiejne, undgåelse af fødevarer, der kan irritere slimhinden, og opretholdelse af en sund livsstil med tilstrækkeligt indtag af vitaminer og mineraler.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Aftener forsvinder normalt af sig selv inden for 1-2 uger. Hvis afterne fortsætter i mere end to uger eller er særligt smertefulde og talrige, er det tilrådeligt at søge læge. I nogle tilfælde kan after være et tegn på et andet helbredsproblem.

Gingival aphthae kan være meget ubehageligt, men den rigtige tilgang til forebyggelse og behandling kan minimere deres forekomst og forkorte deres varighed.

Sdílet:
Kategori
Top