Glyceryloleat
Andre navne: Glyceryloleat
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Glyceryloleat, også kendt som glyceryloleat, er en ester af oliesyre og glycerin. Det forekommer naturligt som en komponent i forskellige fedtstoffer og olier af vegetabilsk og animalsk oprindelse, f.eks. i olivenolie, solsikkeolie eller svinefedt. Det er en gullig til gulbrun væske med en karakteristisk moskusagtig lugt. Det anvendes i vid udstrækning i industrien, hovedsageligt i kosmetik, men også i fødevare- og medicinalindustrien.
I kosmetikindustrien er glyceryloleat populært på grund af dets emulgeringsevne, dvs. dets evne til at blande to normalt ikke-blandbare væsker. Det gør det til en almindelig ingrediens i cremer, lotions, shampoo og andre krops- og hårplejeprodukter. I disse produkter hjælper det med at bevare fugten i huden og håret, så de bliver bløde og skinnende. I fødevareindustrien bruges det primært som en naturlig stabilisator og emulgator, for eksempel i fedtfattige fødevarer, hvor det hjælper med at bevare deres konsistens og velsmag. Det bruges også i lægemidler, hvor det tilsættes salver og cremer på grund af dets delikate egenskaber og for at forbedre optagelsen af medicinske stoffer. Glyceryloleat bliver dermed en vigtig del af mange af de produkter, vi bruger hver dag.