E-vitamin
Andre navne: tocopherol, tocopherol, tocopherylacetat
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
E-vitamin er et essentielt vitamin, der er meget anvendt inden for sundhed og kosmetik. Det er også kendt under navnene tocopherol, tocopherol eller tocopherylacetat. Dets betydning for menneskekroppen er enorm, da det fungerer som en kraftig antioxidant, dvs. et stof, der beskytter cellerne mod skader. I vores krop er E-vitamin involveret i beskyttelsen af blodceller, hjertet og nervesystemet. Vores krop kan ikke selv producere dette stof, så vi er nødt til at tage det gennem kosten eller i form af kosttilskud.
E-vitamin bruges i en række produkter. I kosmetik er det værdsat for sine fugtgivende og regenererende egenskaber, hvilket er grunden til, at det for eksempel findes i cremer, serummer eller hudmasker, men også i mange typer shampoo, balsam og andre hårprodukter. Takket være dets evne til at berolige huden bruges det også i produkter til solbadning og efter solbadning samt i produkter designet til følsom hud. I fødevareindustrien tilsættes E-vitamin til forskellige olier, margariner og andre fedtholdige fødevarer for at øge deres næringsværdi og forlænge deres holdbarhed. E-vitamin spiller også en uundværlig rolle i sundhedsfremmende produkter som forskellige multivitaminer og kosttilskud designet til atleter, ældre, men også til mennesker med specifikke sundhedsbehov.