Majsstivelse
Andre navne: Majsstivelse, Amylum maydis, Zea mays, Zea mays stivelse
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Majsstivelse, også kendt som Corn starch, Amylum maydis, Zea mays eller Zea mays starch, er et hvidt, uformeligt pulveragtigt stof, der udvindes af majskernen. Stivelsen produceres ved at male og vaske majskernen og derefter tørre den. Resultatet er et lugtfrit pulver, der har en meget bred vifte af anvendelsesmuligheder, især i fødevare- og medicinalindustrien, men også i kosmetik- og papirindustrien.
I fødevareindustrien bruges majsstivelse som fortykningsmiddel i saucer, supper og desserter, dvs. produkter, hvor den ønskede konsistens skal opnås. Det indgår også ofte i bagværk og tilsættes til nogle bagværk for at opnå lethed og volumen. Det bruges også som fyldstof i konfekture. I medicinalindustrien er denne stivelse en vigtig ingrediens i pulvere, tabletter og kapsler, og i kosmetik er den en bestanddel af pulvere, læbestifter i pulverform og andre kosmetiske produkter. I papirindustrien bruges majsstivelse til fremstilling af pap og papir. Det er populært på grund af sin neutrale lugt og smag samt sine forarbejdningsegenskaber.