Sukker
Andre navne: sukker, rørsukker, roesukker, palmesukker, kokossukker, brunt sukker, hvidt sukker, ahornsirup, melasse, saccharose
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Sukker er en vigtig ingrediens i produktionen af mange fødevarer, som vi indtager hver dag, ofte uden at være klar over det. Der findes mange typer sukker, afhængigt af hvilken kilde det er fremstillet af. De mest almindelige er rørsukker og roesukker, som stammer fra sukkerrør eller sukkerroer. Andre typer sukker, såsom palmesukker og kokossukker, kommer fra palme- og kokospalmer. Der findes også brunt sukker, som udvindes af sukkerrør, og hvidt sukker, som er en raffineringsproces af brunt sukker. Ahornsirup er et sødemiddel, der fremstilles af saften fra sukkerahorntræet. Melasse er et biprodukt fra sukkerproduktion, nærmere bestemt den tykke, mørke sirup, der bliver tilbage efter sukkerkrystallisering. Saccharose er det kemiske navn for almindeligt bordsukker, det er et disaccharid, der består af glukose og fruktose.
Sukker bruges i mange fødevarer, især som en vigtig ingrediens i bagværk og konfektureprodukter som kager, bagværk, chokolade, konfekture, men også is. Det tilsættes til drikkevarer som limonader, frugtsaft, te og kaffe. Hvidt sukker bruges ofte i hjemmekøkkenet, f.eks. i kager, kiks og konserves. Brunt sukker giver maden en særlig karamelsmag og er populært til bagning af kager og kiks. Melasse kan bruges som sødemiddel til brød, muffins eller pebernødder. Ahornsirup er populært som sødemiddel til pandekager, vafler eller yoghurt. Kokossukker har et lavere glykæmisk indeks end almindeligt sukker og er populært i sunde diæter. I modsætning hertil bruges palmesukker hovedsageligt i det asiatiske køkken. Saccharose er et essentielt sukker, der tilsættes mange fødevarer og drikkevarer for at øge deres sødme.