Oliepalme (Elaeis guineensis)
Andre navne: Palmeolie, Palmeolie, Palmeolie, Palmesmør, Palmekerneolie
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Oliepalmen (Elaeis guineensis), også kendt som oliepalmen, er en plante, der oprindeligt stammer fra tropisk Afrika, men som nu hovedsageligt dyrkes i Sydøstasien. Denne palmeart er en af de vigtigste planter i verden på grund af dens anvendelse i fødevarer, kosmetik og industri. Oliepalmens frugt producerer palmeolie, som er en af de mest udbredte vegetabilske olier i verden. Oliepalmen er meget populær blandt landmænd på grund af dens høje modstandsdygtighed over for sygdomme og skadedyr, hurtige vækst og lange levetid.
Palmeolie eller palmesmør produceres ved at presse frugten af oliepalmen. Det er en halvfast, gul-orange olie, der har en karakteristisk smag og lugt. Palmeolie er kendetegnet ved sit høje indhold af mættede fedtsyrer og antioxidanter. Takket være disse egenskaber anses den for at være næringsrig og sund. Et andet oliepalmeprodukt er palmekerneolie, en olie, der udvindes af oliepalmefrugtens kerne. Denne olie adskiller sig fra almindelig palmeolie ved at have et lavere indhold af mættede fedtsyrer og et højere indhold af simple umættede fedtsyrer. Oliepalmeprodukter bruges på mange områder. Palmeolie er meget udbredt i fødevareindustrien, hvor den tilsættes bagværk, konfekture, chokolade, instant supper, pasta og andre fødevarer. Palmekerneolie bruges derefter ofte i kosmetikindustrien til at fremstille sæber, shampoo, cremer og andre kosmetiske produkter. Palmekerneolie bruges også som biobrændsel og i industrien til produktion af smøremidler, stearinlys og andre produkter.