facebook
Ordrer afgivet før kl. 14.00 afsendes straks | Gratis forsendelse over 80 EUR

Ferri-ferrocyanid (CI 77510)

Andre navne: Ferric Hexacyanoferric Nitrate, Ferric Cyanoferric Nitrate, Ferric Ferrocyanide, CI Pigment Blue 27, Berlin Blue, Hamburg Blue, Prussian Blue (CI 77520), Iron Blue

Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)


Ferrocyanid, også kendt under navnene Hexacyanoferric ferric nitrate, Ferric ferric cyanoferric nitrate, Ferric ferrocyanide, CI Pigment Blue 27, Berlin Blue, Hamburg Blue, Prussian Blue (CI 77520) eller Iron Blue, er et meget stabilt og uopløseligt blåt farvestof med en stærk skjulende effekt. Dets kemiske formel er KFe[Fe(CN)6], og det er et komplekst salt, der opnås ved at reagere jernsalte med hydrogencyanid. Det var et af de første syntetiske blå farvestoffer, der blev produceret i stor skala og erstattede dyrere naturprodukter.

Berlinblå er meget udbredt i mange sammenhænge. Det bruges mest til fremstilling af maling og blæk, som en komponent i nogle blå pigmenter i maleri, men bruges også i vid udstrækning i kosmetik- og medicinalindustrien. I kosmetik er det en bestanddel af øjenskygger, læbestifter eller neglelak, hvor det giver en blå eller violet farve. I medicinalindustrien bruges det ofte til at overtrække tabletter. Det er også et af de farvestoffer, der bruges i fødevareindustrien til at farve fødevarer, hvor det kaldes E131. Det skal dog bemærkes, at brugen af det i fødevareindustrien er kontroversiel og forbudt i nogle lande, herunder USA.

Kategori
Top