Cubeba laurbær (Litsea cubeba)
Andre navne: dicot, bjergpeber, litsea, bjergpeber, bjergrod, kinesisk peber, tropisk verbena, eksotisk verbena, May Chang, Entsurem, Jayar, Sernam, Shan ji jiao
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Kubebærlaurbær, også kendt under navnene dobbeltbladet, bjergpeber, litsea, bjergpeber, bjergrod, kinesisk peber, tropisk verbena, eksotisk verbena, May Chang, Entsurem, Jayar, Sernam eller Shan ji jiao, er en plante, der stammer fra Østasien og Australien. Det er en stedsegrøn busk eller et lille træ, der bliver op til 20 meter højt med duftende blade og blomster. Dens frugter ligner små stenfrugter, der er grønne, når de er modne, og derefter bliver sorte.
Kubebærlaurbær er værdsat for sin æteriske olie, som udvindes ved dampdestillation fra dens frugter og blade. Den behagelige, forfriskende citrusduft med undertoner af peber og urter er populær i parfumerier og til fremstilling af sæber, stearinlys og andre duftprodukter. Olien har også stærke antimikrobielle egenskaber og bruges ofte i mundhygiejneprodukter som mundskyl eller tandpasta. Desuden indgår den ofte i rengørings- og desinfektionsprodukter på grund af dens evne til at ødelægge bakterier og vira ved kontakt. I gastronomien bruges frøene som krydderi, f.eks. i det traditionelle kinesiske køkken, hvor man udnytter deres pebrede og citrusagtige smag. På det seneste er cubeb laurbærolie også blevet brugt mere og mere i aromaterapi på grund af dens angiveligt beroligende og afslappende virkning.